Anunț ANM: NU trebuie să ieși afară din casă!

Agenția Națională de Meteorologie a făcut un anunț despre praful saharian: nu trebuie să ieșiți din casă! Începând de astăzi și până mâine, asupra României va traversa un praf saharian.

Împreună cu ploile din aceste zile, praful saharian aduce multă mizerie. Clima din țara noastră va fi afectată datorită norului de praf adus dinspre Sahara. În perioada 23-28 aprilie sudul, centrul și estul Europei vor fi traversate de acest praf saharian.

Acest nor a pornit din Algeria, traversând Spania, Elveția, vestul Mediteranei, Malta dar și sudul Italiei. Meteorologii spun că valul de praf va ajunge atât în Franța cât și în Irlanda.

În data de 24 aprilie, respectiv mâine, norul va ajunge și în România. Zonele afectate mai mult sunt cele din sud, vestul și centrul țării. Ploile temporare împreună cu praful saharian vor afecta calitatea aerului, acesta fiind greu de respirat. Persoanelor ce suferă de insuficiență respiratorie le este recomandat să nu petreacă mult timp afară. 

Afectate vor fi și autoturismele, particulele de praf în combinație cu ploaia se vor transforma în noroi. Stratul de noroi va fi dificil de îndepărtat, așadar splălătoriile au de câștigat.

Cei de la ANM au declarat următoarele:

”În această perioadă, va ploua temporar în regiunile de la sud și vest de țara noastră, iar ploile vor determina depunerea prafului, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă.

Depunerile din țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în cursul zilei de 23 aprilie și în noaptea de 23/24 aprilie în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar spre finalul săptămânii mai ales în jumătatea de vest a țării”

În unele zone ale țării, praful nu va fi însoțit și de ploaie. Începând cu ziua de sâmbătă, norul va trece de România.

Începutul săptâmânii următoare va aduce temperaturi normale pentru această perioadă, maxima va fi de 22 de grade.

Loading...