Doliu în familia regală, a murit!

Jean Benoît Guillaume Robert Antoine Louis Marie Adolphe Marc d’Aviano a murit astăzi. Marele duce al Luxemburgului a ajuns până la vârsta de 98 de ani. Fiul său, Henric a anunțat astăzi decesul său. 

Fiul său Henri, a anunțat printr-un comunicat oficial al casei regale, decesul tatălui său. Jean al Luxemburgului a avut 98 de ani, dintre care 36 s-au petrecut conducând țara.

Din anul 1964 până în anul 2000, Marele Duce Jean al Luxemburgului a condus țara. În anul 2000, acesta a abdicat, lăsându-l urmaș pe fiul lui. Henric este și astăzi conducător al Luxemburgului.

Devenind al șaselea Mare Duce, acesta a venit la tron în anul 1964, succesor al mamei sale. Ducesa Charlotte a abdicat în anul 1964, în favoarea fiului său, la fel cum s-a întâmplat și în anul 2000.

Născut la data de 5/01/1921, Ducele Jean a avut o primă parte a vieții tumultoasă. În timpul celui de-al Doilea Răboi Mondial, familia sa a fost nevoită să se refugieze în SUA și Canada. 

Reîntors în Europa, în anul 1942, acesta a primit instruire militară în Marea Britanie. Ducele a participat la păzirea Palatului Buckingham, iar la scurt timp a fost introdus în forțele aliate ale Normandiei. În martie 1943, a fost promovat ca și locotentnt, urmând ca în anul 1944, să devină căpitan și să ia parte în bătălia pentru orașul Caen.

După încheierea războiului, Jean al Luxemburgului s-a căsătorit cu Josephine Charlotte. Cei doi prinți au avut împreună 5 copii, unul dintre ei fiind astăzi Duce.

Pe timpul domniei sale de 36 de ani, acesta a transformat Luxemburgul. Stat cu jumătate de milion de locuitori, Luxemburgul a devenit un centru financiar internațional. 

În anul 1998, Ducele Jean i-a transferat fiului său, Henric, cea mai mare parte de îndatoriri. Pregătindu-l pe acesta pentru a deveni succesorul tatălui său, Henric a venit la conducere în anul 2000. Marele Duce Henric este fiul cel mare a lui Josephine și Jean și este în vârstă de 64 de ani.

În prezent Luxemburgul este monarhie constituțională. Ducele are puteri executive, în timp ce legile intră în vigoare doar dacă sunt promulgate de suveran.

Loading...